tisdag 28 juni 2011

Sommarpaus i Folkhälsostafetten

Vi tar en sommarpaus i Folkhälsostafetten och tackar Katrin, Malin, Klara, Jenny och Maria som hunnit skriva om sina respektive folkhälsoarbeten hittills. Är du sugen på att berätta om ditt jobb så läs mer under fliken Folkhälsostafetten. Vi vill veta hur just DIN arbetsdag kan se ut!

Föreningen kommer fortsätta att uppdatera regelbundet under sommaren, ibland i bloggen men mest på www.facebook.com/folkhalsoarbete (Gilla gilla gilla!) med intressanta nyheter och events. Var inte rädd att själv dela med dig av intressanta länkar och tankar på sidan! Eller varför inte ditt bästa hälsotips inför sommaren?

Trevlig sommar från SFFF!

torsdag 23 juni 2011

Ja, också var det snart lite ledighet! Det kan behövas.

Idag har det faktiskt också varit en riktig kontorsdag.

Min kollega Daniel som jag samarbetar med kring välfärds- och tillväxtrapporten har fått erbjudande om ett arbete som handläggare i Bryssel för SKL, så han ska vara tjänstledig under hösten. Verkligen spännande! Men, det ställer ju också lite krav på omstrukturering av arbetet som ska ske under hösten. Så idag har vi försökt få lite klarhet i detta.

Vi har också skrivit klart kommunikationsplanen för hösten och våren vad gäller välfärds- och tillväxtrapporten. Verkligen bra att få saker på pränt. Kommunikationsarbetet är a och o för att lyckas med förankringsarbetet och informationsspridningen.

Jag har också ett ärende på mitt bord som ska upp till kommunstyrelsen i augusti angående bostadsfrågor i Malmö. Bostadsområdet är ganska nytt för mig, och en liten utmaning. Men också mycket spännande att få utvecklas i nya frågor.

I förra veckan hade vi ett spännade möte bland annat med några av kommissionärerna i Malmö stads kommission för ett socialt hållbart Malmö. Mötet handlade om att börja gå igenom den bruttolista av variabler som vi har tillgång till i nuläget. Vår ambition är att kunna vaska fram de variabler som är allra viktigast för att följa välfärden och tillväxten i Malmö. Detta möte var ett steg i den processen och vi hoppas på en spännande fortsättning efter sommaren.


Ha en riktigt skön midsommar!

Jenny

tisdag 21 juni 2011

God morgon!

Ny dag och nya utmaningar!
Fast idag blir det faktiskt mest kontorsarbete tror jag.

Igår var jag på en spännande workshop om socioekonomisk analys på Lindängen i Fosie. Det är ett pilotprojekt som drivs av Healthy cities nätverket. Sju kommuner deltar med varsitt delområde/stadsdel och syftet är att kunna genomföra socioekonomiska analyser i dessa områden bl a för att visa på vad utanförskapet kostar. Denna kunskap måste sedan förankras uppåt för att förhoppningsvis kunna påverka strukturer som inte gynnar ett förbyggande förhållningssätt.

När det gäller välfärds- och tillväxtrapporten ska vi idag försöka formera en kommunikationsplan för detta arbete. Förankring och kommunikation är ju av erfarenhet en förutsättning för att rapporten ska landa där vi vill den ska landa och för att den ska få genomslag där vi vill. Kopplingen till budgetprocessen är a och o i arbetet som följer!

ha en fin dag!

Jenny

söndag 19 juni 2011

Hej alla!

Hej alla!

Ja, då var stafettpinnen överlämnad till mig som ska skriva lite under veckan som kommer.

I det här första inlägget kan jag väl börja med att berätta lite om mig själv och vad jag sysslar med. Jenny heter jag, är 27 år och arbetar som folkhälsostrateg i Malmö stad.

Jag läste folkhälsovetenskapligt program på Malmö högskola. Min D-uppsats skrev jag för dåvarande folkhälsoenheten på stadskontoret i Malmö och det var också där som jag tjatade mig till en praktikplats under 20 v under utbildningen. Och ja, som någon sa, det ena leder till det andra. Så på hösten efter att jag slutat plugga fick jag en projektanställning på folkhälsoenheten. Och här är jag fortfarande. Eller, folkhälsoenhetens tjänster har placerats ut på andra avd/förvaltningar så nu sitter jag på avd för samhällsplanering.

När jag började jobbade jag framförallt med Malmö stads välfärdsredovisning och med att ta fram Malmö stads strategi för att förebygga övervikt och fetma i Malmö. Jag jobbar fortfarande med välfärdsredovisningen. Men den är inne i en utvecklingsprocess, och i feb/mars nästa år hoppas vi att vi lyckats gifta samman välfärd och tillväxt på ett eller annat sätt....spännande!

Utöver välfärdsredovisningen är jag med i en massa andra saker, t ex kring bostadsfrågor och Malmö stads resursfördelning.

Jag tänkte bl a försöka skriva lite om min vardag på jobbet under den här veckan! Får se vad det mer kan bli!

Idag har jag faktiskt en helt tom kalender, så när som på ett möte i eftermiddag om hållbarhet, visualisering mm! Så den här dagen ska ägnas åt att läsa läsa läsa. Jag ska försöka ploga igenom en massa kring samband mellan välfärd och tillväxt.

Vi hörs!

Jenny

fredag 17 juni 2011

Utredare?

För er som undrar vad en utredare gör så kan jag berätta att i mitt jobb går en stor del av arbetstiden åt till att samla in och läsa information för att sedan sammanställa den på ett bra sätt. Tack vare detta får jag ägna mig åt det jag tycker är roligt; både informationsspridning och faktainhämtning. Och jag lär mig mycket!

Under veckan har jag "finlirat" med en skrift som handlar om barn och psykisk hälsa, som snart ska vara klar. Vi hoppas att den ska vara till nytta för kommunala folkhälsoplanerare och andra som arbetar för att främja barns psykisk hälsa. Håll utkik på www.folkhalsoguiden.se där den kommer att läggas ut när den är klar.

Veckan har gått snabbt! I tisdags hade vi dessutom en rolig sommaravslutning med boule och god mat. Regnigt var det, men vi fick krypa ihop under tältdukar och hade det trevligt ändå!

Nu lämnar jag över stafettpinnen till nästa deltagare i Folkhälsostafetten! Må så gott!

tisdag 14 juni 2011

Health literacy

Anledningen till att ni kommer att läsa mina inlägg på den här bloggen under denna vecka beror på att jag deltar i Folkhälsostafetten.

Under min arbetsdag idag har jag läst ett par artiklar om health literacy eller på svenska hälsoförståelse. Mycket intressant! I mitt fall särskilt intressant för arbetet med hälsoinformation till utrikesfödda.

måndag 13 juni 2011

En måndag på jobbet...

...en måndag är en måndag. Allt tar lite extra lång tid att sätta igång. Datorn, kroppen, hjärnan och...liksom alltihopa. Men när allt väl är igång, så går det riktigt bra. Jag kollar kalendern och ser framför mig en vecka med lite av varje. Intervjuer, möten, skrivande och en sommaravslutning :)

Idag har jag framförallt jobbat med att genomföra intervjuer enligt en metod som heter Community Readiness Model. Och just nu gör vi intervjuer med kommuner om deras strategiska folkhälsoarbete. Hela idén är att ta reda på hur pass "mogen" eller redo kommunen är att implementera eller utveckla ett förebyggande arbete. Förutom att det är roligt att genomföra intervjuerna och återföra resultaten till kommunerna (som genom detta får en bild av deras utgångsläge) så är det väldigt intressant att höra hur olika det kan se ut i olika kommuner. Eftersom det inte finns någon plikt att ha t.ex. en folkhälsoplanerare anställd så är det verkligen upp till kommunen att bestämma hur de organiserar förebyggande insatser. Men alla kommuner (utan att jag har gjort ngn totaltundersökning) jobbar i alla fall med något eller flera folkhälsoområden och det är ju så mkt som kan vara folkhälsoarbete...och vi folkhälsovetare vill ju att det ska finnas med överallt!

Jo, kanske ska säga att jag jobbar som utredare på Karolinska Institutet, så slipper ni fundera på det :)

onsdag 8 juni 2011

Livet som projektarbetande folkhälsovetare

Jag, Klara, tar nu över stafettpinnen i folkhälsostafetten, för att berätta lite om min vardag som projektanställd inom ett sex- och samlevnadsprojekt i Lunds Kommun.

Först, kort om min bakgrund (och pepp för de som är nyutbildade och tycker det känns svårt att få arbete!): Jag läste folkhälsovetenskap på Göteborgs Universitet och tog min fil kand examen 2008. Jag har alltid tänkt läsa vidare till en master men det har inte blivit av ännu - eftersom jag har haft jobb hela tiden sedan examen. Ska jag vara ärlig hade jag inga stora förhoppningar om att få arbete direkt efter en fil kand examen. Det är ju svåra tider och det kan ju vara en svår bransch! Men här kommer peppen: det ena arbetet har lett till det andra, och även om jag inte direkt fick göra saker som jag var utbildad för, så får jag göra det i min nuvarande anställning. Jag vet att jag inte skulle ha fått det här arbetet utan de två andra som jag hade innan. Så för er som tycker det känns trögt med jobbsökandet:

1. tänk på att det ena arbetet lätt leder till det andra

2. tänk också på att all arbetserfarenhet är värdefull och kan användas på olika sätt

3. sök även de jobb du inte riktigt tror att du kommer att få, för man vet minsann aldrig

4. våga söka jobb på annan ort än där du är bofast

(Det senaste gjorde jag, och nu veckopendlar jag mellan Göteborg och Lund. Helt klart värt den energi det tar att pendla, om man tågar till ett arbete som man tycker om!)


Livet som projektarbetande folkhälsovetare kan ju se väldigt olika ut, men såhär ser det ut för mig. Merparten av min tid spenderar jag ensam på mitt lilla kontor eller tillsammans med min kollega som är samordnande skolsköterska. Det är bara vi som arbetar inom projektet, plus projektansvarig som är skolläkare. Vi arbetar både administrativt och strategiskt och praktiskt, ute i skolor, där vi träffar elever och lärare. Vi undervisar inte själva utan hjälper lärarna få struktur på sitt arbete med sex och samlevnad.

Dock har den här veckan sett lite annorlunda ut. I måndags var det ju ledig dag så då cyklade jag racercykel och badade i en sjö. Hälsofrämjande, helt klart :) Igår deltog jag i ett nätverksmöte med folk från olika delar av landet. Vi arbetar med att ta fram en slags manual till skolor kring hur de bör arbeta med sex- och samlevnadsundervisningen. Det är ett roligt arbete som förhoppningsvis kommer att vara färdigt till hösten. Idag sitter jag och arbetar med en handlingsplan för en av de skolor som vi hjälper med deras sex- och samlevnadsarbete. Det är ett pilligt men roligt arbete! Imorgon ska vi till Malmö, jag och kollegan, för att träffa andra i Region Skåne på ett nätverksmöte. Det blir spännande, eftersom jag inte träffat alla ännu.

Denna vecka blir således ganska optimal för min del, en del ensamarbete och en del möten och nätverk! (Plus en röd dag, aldrig fel det heller, hur roligt jobbet än är!)

Förebygg.nu 2011

Den 16-17 november är det stor konferens i Göteborg för alla som jobbar med främjande eller förebyggande arbete inom tobak, alkohol eller andra droger. Som det går att läsa på deras hemsida: "Verksamhetsfolk och forskare möts, politiker och proffs träffar ideella och världen blir lite bättre efter varje Förebygg.nu-konferens."

Vem vill inte vara med och bidra till en bättre värld? Ett axplock av de ämnen som kommer tas upp är vattenpipa, meningsfulla föräldramöten, rökfria skolgårdar, anabola steroider, öppettider på krogen, sexualitet och alkohol och Local Hero. Läs mer på deras webbplats vars adress givetvis är www.forebygg.nu

fredag 3 juni 2011

Mjukstart inför sommaren: Annika Linde

Många av er har säkert lyckats få in en härlig långledighet just denna helg. Om väderprognoserna stämmer kommer det bli en lämplig försmak på sommaren och då vill vi ge ett tips på hur du kan kombinera nytta med nöje: Lyssna på Annika Lindes program från sommarpratarna i P1. Annika Linde är statsepidemiolog vid Smittsskyddsinstitutet och säger så här om sitt program:

"– Jag vill i mitt Sommarprogram visa att mångfald är bättre än enfald och att den förtryckte blir en förtryckare – både bland mikroorganismer och människor. Jag kommer att beskriva hur förändringar under en tid skapar kaos, men att de är en förutsättning för utveckling mot god symbios – både bland mikroorganismer och människor. Naturligtvis kommer jag att nämna ordet influensa av och till, men jag baserar mitt sommarprat på olika typer av forskning och inte minst egna erfarenheter av många slag. "

Du kan ladda ner det som mp3-fil här.

onsdag 1 juni 2011

Naturen ger hälsa


Såhär innan sommaren vill jag slå ett slag för naturen.









På senare år har friluftsliv och utomhusaktiviteter blivit populära igen. Det är ganska trendigt att vandra, cykla, paddla mm. Vissa gör det mer bekvämt medan andra längtar till de enkla. Som inbiten friluftsnörd och vandringsentusiast ser man tydligt denna trend, det blir mer folk här och var på fjället, det finns massor med butiker som säljer friluftsartiklar och många fler i ens närhet börjar fråga om råd, tips och vill låna grejer. Superkul absolut!

Det fantastiska är också att forskningen visar att det är bra för hälsan att vara ute i naturen. Visst kan man tänka att man då ofta får frisk luft, fri från föroreningar, och att man rör sig mer så man ofta tar sig fram för egen maskin. Kanske även att man äter bättre då det är mest jobbigt att försöka få med sig chips och godis. Det finns heller ingen snabbmatskjedja i naturen. Men naturen gör mer än så...

I Utemagasinets Prylguiden för 2011 har Annica Ideström gått igenom forskning på området. Människan har en förkärlek för levande ting, biofili, som gör att vi har en positiv känsla för naturen. Något av det mest intressanta som presenteras i sammanställningen är att naturen har restorativa effekter: vi kan vila och hämta kraft i naturen. I dagens samhälle använder vi ofta riktad uppmärksamhet som kräver mycket mental kraft då vi hela tiden måste ha stenkoll på vad som händer omkring oss. I naturen använder vi mer av den spontana uppmärksamheten, vi inhämtar inaktivt information från omgivningen och behöver inte hantera den. Naturen gör att vi kan sänka vårt blodtryck, hjärtfrekvens och halter av stresshormoner i kroppen. Saker som är bra för hälsan.

Men nu gillar ju inte alla friluftsliv. Alla vill inte vara ute och gå i timmar, sitta i en liten båt och fiska, cykla, paddla eller vad det nu kan vara. Och även om det skulle vara bra för deras hälsa mår väll ingen bra av att tvingas till det. Men det vi kan lära av detta är att lyfta in naturen i vår vardag: värna de parker som finns, gör det möjligt för alla att uppleva grönskande växter och kvittrande fåglar. För även i små doser har naturen positiv inverkan på oss.

Må gott och ge dig själv en naturdos under långhelgen!

PS. Bilden visar Kaitumjaure, en bild jag tog under en vandring i augusti 2009. I Kaitum kan man verkligen hämta kraft och få se stora älgar.