onsdag 1 juni 2011

Naturen ger hälsa


Såhär innan sommaren vill jag slå ett slag för naturen.









På senare år har friluftsliv och utomhusaktiviteter blivit populära igen. Det är ganska trendigt att vandra, cykla, paddla mm. Vissa gör det mer bekvämt medan andra längtar till de enkla. Som inbiten friluftsnörd och vandringsentusiast ser man tydligt denna trend, det blir mer folk här och var på fjället, det finns massor med butiker som säljer friluftsartiklar och många fler i ens närhet börjar fråga om råd, tips och vill låna grejer. Superkul absolut!

Det fantastiska är också att forskningen visar att det är bra för hälsan att vara ute i naturen. Visst kan man tänka att man då ofta får frisk luft, fri från föroreningar, och att man rör sig mer så man ofta tar sig fram för egen maskin. Kanske även att man äter bättre då det är mest jobbigt att försöka få med sig chips och godis. Det finns heller ingen snabbmatskjedja i naturen. Men naturen gör mer än så...

I Utemagasinets Prylguiden för 2011 har Annica Ideström gått igenom forskning på området. Människan har en förkärlek för levande ting, biofili, som gör att vi har en positiv känsla för naturen. Något av det mest intressanta som presenteras i sammanställningen är att naturen har restorativa effekter: vi kan vila och hämta kraft i naturen. I dagens samhälle använder vi ofta riktad uppmärksamhet som kräver mycket mental kraft då vi hela tiden måste ha stenkoll på vad som händer omkring oss. I naturen använder vi mer av den spontana uppmärksamheten, vi inhämtar inaktivt information från omgivningen och behöver inte hantera den. Naturen gör att vi kan sänka vårt blodtryck, hjärtfrekvens och halter av stresshormoner i kroppen. Saker som är bra för hälsan.

Men nu gillar ju inte alla friluftsliv. Alla vill inte vara ute och gå i timmar, sitta i en liten båt och fiska, cykla, paddla eller vad det nu kan vara. Och även om det skulle vara bra för deras hälsa mår väll ingen bra av att tvingas till det. Men det vi kan lära av detta är att lyfta in naturen i vår vardag: värna de parker som finns, gör det möjligt för alla att uppleva grönskande växter och kvittrande fåglar. För även i små doser har naturen positiv inverkan på oss.

Må gott och ge dig själv en naturdos under långhelgen!

PS. Bilden visar Kaitumjaure, en bild jag tog under en vandring i augusti 2009. I Kaitum kan man verkligen hämta kraft och få se stora älgar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar