måndag 16 maj 2011

Årets folkhälsoseminarium: Vägval folkhälsa, del 1

Jag har tänkt skriva lite kort om föreningens årsmötesseminarium som genomfördes på riksdagshuset onsdagen den 11 maj. Ett längre referat kommer att publiceras på hemsidan inom kort så här kommer bara lite smarriga punkter från dagen.

  • Dagen inleds av föreningens ordförande Jan Linde som berättar att det är 10 året i rad som föreningen arrangerar ett seminarium på riksdagshuset. det är vi stolta över! Våra värdar från socialutskottet Henrik Ripa och Gunnar Sandberg presenterar sig också.

  • Första talare är Anita Linell som ger oss en överblick av den folkhälsopolitiska rapporten och dess tre strategiska områden den delats in i: Goda livsvillkor, Hälsofrämjande livsmiljöer och levnadsvanor samt Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel. FHI har för första gången gjort en beräkning på vad ohälsa kostar samhället och siffran landade på 120 miljarder kronor. Anita betonade även att det är av största vikt att skapa goda förutsättningar för barn och unga i samhället.

  • Mattias Svensson var näst på tur. Med ett mer kritiskt perspektiv på folkhälsoarbetet ifrågasatte Mattias folkhälsoarbetet och folkhälsopolitiken. Han pekade på att det går att urskilja en folkhälsoideologi där staten har en förmyndarroll och berättare för oss hur vi ska leva. Ibland kan det i folkhälsosammanhang vara otydligt om sanningen är så sann och då menar Mattias handlar det om ideologi. Avslutningsvis betonar Mattias individens frihet och förmåga att göra egna val och leva sitt liv.

  • Marianne Granath från Sveriges kommuner och landsting tog upp några av de utmaningar som kommuner står inför. Att det saknas tydlighet och rikting i folkhälsofrågor kan många ställa sig bakom varför Marianne efterlyste nationellt stöd, vägledning och riktlinjer men inte lagstiftning. Även arbetets kvalitet och effektivitet behöver öka och hälsokonsekvensbedömningar lyfts som ett bra verktyg även om det behöver utvecklas.

  • Per-Olof Östergren från Lunds Universitet, även ledamot i SFFF, avslutade förmiddagen. Han talade om att sveriges folkhälsoarbete ligger i framkant. Internationellt talas det nu mycket om jämlikhet i hälsa, något som kommit med globaliseringen då samhället idag inte accepterar en sådan obalans som råder utifrån etiska och moraliska aspekter. Detta präglar även det svenska arbetet och P-O lyfter empowermentperpektivet som viktigt. Dessutom betonar han civilsamhällets roll i arbetet med jämlikhet.
Förmiddagen avslutades med en kort diskussion och sedan tog vi alla en snabb lunch!

Det var mycket kort om förmiddagen, men som sagt: ett längre referat kommer att finnas på hemsidan inom en snar framtid.

Mer kommer imorgon, man kan inte ta allt det roliga på en dag =)

Må gott ni alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar