fredag 20 maj 2011

Vägval folkhälsa del 2

Så till eftermiddagen av seminariet. En panel samlades och det var dags för diskussion.

De medverkande var: Kenneth Johansson (c), Anders Andersson (kd), Henrik Ripa (m), Ismail Kamil (fp), Eva Olofsson (v), Gunnar Sandberg (s), Gunnvor G Ericsson (mp) och Per Ramhorn (sd) så alla riksdagspartierna var representerade.


Det diskuterades incitament för friskvård, stödet till den idéburna sektorn, åtgärder för minskat alkoholbruk, inkludering av barn i utsatta områden, kommuners fondering av pengar till förebyggande arbete, redskap och verktyg i folkhälsoarbetet samt folkhälsoutbildningarnas ställning.

En god diskussion följde frågorna och som vanligt var det något svårt för politikerna att fatta sig kort. Diskussionen präglades även av stor enighet kring folkhälsofrågorna. Saker som att finna morötter för friskvårdssatsningar på företag, behålla alkoholmonopolet och arbeta mer förebyggande samt att verktyg som HKB är viktiga i folkhälsoarbetet.

Särskilt stor enighet fann kring att ge idéburna organisationer mer stöd i kommunerna och inrätta motsvarande näringslivskontor. På så sätt skulle den idéburna sektorn få större inflytande och utvecklas. Även möjligheten i kommuner att kunna fondera pengar för att främja förebyggande arbete och kunna investera långsiktigt.

Efter att ha dragit över tiden lite så avslutades dagen med att ordförande Jan Linde tackade alla som närvarade och medverkade till dagen. Föreningen kan även vara stolta över att ha genomfört ännu ett lyckat seminarium och hoppas se alla som närvarada och många fler nästa år.

2 kommentarer:

  1. Kan ni rätta lite i högerspalten?
    Jag står som namn Per Blanck-folkhälsa på en av bloggarna, men det är Marg Peerssons blog som länkas till där.
    Min blogg är den under Folkhälsa.

    SvaraRadera
  2. Vi fixade till det för ett tag sedan så nu ska alla länkar funka korrekt. Tack för att du uppmärksammade det Per!

    SvaraRadera