tisdag 17 maj 2011

Folkhälsa kan vara så mycket...

Jag är utbildare inom ett projekt som heter Ung&Dum. Det är jag stolt över!

Ung&Dum är ett projekt som drivs av tre organisationer: Sveriges elevråd - SVEA, Centrum mot rasism och Rädda barnens ungdomsförbund. Utifrån dessa tre organisationers utgångspunkter är projketet uppbyggt: det syftar till att motverka diskriminerande åldersnormer och rasism samt medvetandegöra unga om deras makt, möjligheter och förmågor och på så sätt bidra till mer demokrati bland barn och unga.

Som utbildare är jag ute på högstadie- och gymnasieskolor och prata om makt och normer kopplat till ålder och rasism samt om ungas möjligheter att påverka och medverka. Vi gör övningar som belyser att det finns normer i samhället som ger fördelar till personer som är vuxna vita män, som inte är troende, är hetrosexuella cis perseroner och är fullt funktionella. Vi synliggör att orättvisor finns i samhället och pratar om vad man kan göra åt dem. Vi visa på vilket engagemang som finns hos unga och hur de kan använda engagemanget till att uppnå något.

Vi ger redskap till unga att synliggöra, granska och förändra normer som finns. Det måste inte vara som det är idag. Något av de vi gör kan stärka deras självförtroende, att de kan förändra och att vad de gör, tycker och tänker gör skillnad.

Projektet ska i höst genomföra ett val, ett skolval som inte liknar något tidigare. Men i detta val kommer det inte att röstas på partier. Valet ska handla om sakfrågor. Elever på skolor runt om i Sverige ska få rösta fram vilka sakfrågor de tycker är viktigast, vad de vill förändra. Detta ska sedan föras fram till politiker och beslutsfattare. Det ska bli ett val som gör skillnad på riktigt!

Projektet kanske inte förändrar hele samhället på en gång, men det gör skillnad. Jag hoppas vi kommer ha påverkat några av alla de ungdomar vi träffar till att se världen på ett annat sätt, våga ifrågasätta och tro på sig själva. Det här är en del i att ge barn och unga goda förutsättningar till ett gott liv.

Må gott allesammans!

PS. Vill ni veta mer om Ung&Dum kolla här! De blir superglada om ni hör av er med frågor, vill boka utbildsningar eller vad som helst. =)


Länk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar