söndag 15 maj 2011

Omvärldsbevakning

Det händer oerhört mycket inom folkhälsa och det är inte alltid lätt att hålla koll på nyheterna. Ofta pratar vi om att använda sociala medier för att synas men det går utmärkt att använda för omvärldsbevakning också. Jag tänkte dela med mig av några verktyg jag använder för att få uppdateringar:


1. Facebook.
Jag använder Facebook som privatperson men där finns också grupper man kan gå med i (t.ex. den som heter Folkhälsovetare) och intressen man kan "gilla" (t.ex. SFFF) och på så sätt få uppdateringar därifrån om events och nyheter.


2. Twitter - microblogg.
Du skaffar ett konto på www.twitter.com. Skriv egna uppdateringar ifall du tycker det är roligt men det går lika bra att bara läsa vad andra skriver. Du kan lägga till politiker, journalister, tidningar, föreningar, kommuner och privatpersoner som uppdaterar kring ämnen som är av intresse för dig. Bästa folkhälsotwittraren: http://twitter.com/#!/hansrosling (går alltså att läsa utan att ha ett konto)

3. Feed/RSS - Prenumeration på uppdateringar och nyheter.
Lägg till relevanta sidor som uppdaterar ofta. Istället för att gå in och kolla på varje sida om de skrivit nåt nytt får du en samlad bild över alla som uppdaterat. Om du använder Internet Explorer kan du lägga till genom att trycka på den orangea symbolen (den ska finnas i din webbläsare eller på sidan du vill prenumerera på). Då läggs prenumerationen till i din dator. Vill du ha en samlad prenumeration på internet som du kan kolla på vilken dator som helst med internetuppkoppling kan du använda en reader, t.ex. Google Reader.


4. Nyhetsbrev - via mail.
Ett klassiskt nyhetsbrev via mail är ett utmärkt sätt att regelbundet få uppdateringar och du slipper att komma ihåg något mer än att kolla din inkorg. Passar mig utmärkt, så läser jag igenom dem när jag ändå har avsatt läsa-mail-tid. Här är några som jag rekommenderar, mer eller mindre ämnesinriktade:

  • Folkhälsoinstitutet - välj ämnesområde som intresserar dig.
  • Ungdomsstyrelsen - de har bland annat olika bidrag som kan vara intressanta att veta om.
  • Folkhälsoguiden - välj ämnesområde som intresserar dig.
  • RFSU - om sexualundervisning i skolan.
  • Dubbelt utsatt - om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning.
  • Handisam - om funktionshinderspolitik (de har bl.a. föreläst med SFFF på Almedalen 2010).
  • Lafa - sexuell hälsa, främst i Stockholms län.
  • Skolverket - om du jobbar mycket med skolan som arena.
Jag tar gärna emot fler tips och förslag på relevanta nyhetsbrev, skriv i kommentarsfältet!

P.S.
Är man inte van att använda ovanstående verktyg är mitt bästa tips är att testa. Är du nyfiken på Twitter? Skaffa ett konto, använd inte ditt egna namn och kolla hur det funkar. Om du inte gillar det går det att ta bort kontot. Börjar du "gilla" en sida på Facebook men den var tråkig kan du sluta gilla den.

2 kommentarer:

  1. Hej,
    Intelliwell.com erbjuder ett verktyg för att bevaka dels alla öppna webbsidor, rss/atom, pdf m.m., dels sökningar i Facebook, Twitter, bloggar och Google.

    SvaraRadera
  2. Notera att t.ex Lafa, som anges i länklistan ovan inte erbjuder RSS, men med informant.se kan nyheter bevakas ändå genom att välja valfri sida t.ex.: http://www.lafa.nu/aktuellt/index.asp

    SvaraRadera