tisdag 28 juni 2011

Sommarpaus i Folkhälsostafetten

Vi tar en sommarpaus i Folkhälsostafetten och tackar Katrin, Malin, Klara, Jenny och Maria som hunnit skriva om sina respektive folkhälsoarbeten hittills. Är du sugen på att berätta om ditt jobb så läs mer under fliken Folkhälsostafetten. Vi vill veta hur just DIN arbetsdag kan se ut!

Föreningen kommer fortsätta att uppdatera regelbundet under sommaren, ibland i bloggen men mest på www.facebook.com/folkhalsoarbete (Gilla gilla gilla!) med intressanta nyheter och events. Var inte rädd att själv dela med dig av intressanta länkar och tankar på sidan! Eller varför inte ditt bästa hälsotips inför sommaren?

Trevlig sommar från SFFF!

torsdag 23 juni 2011

Ja, också var det snart lite ledighet! Det kan behövas.

Idag har det faktiskt också varit en riktig kontorsdag.

Min kollega Daniel som jag samarbetar med kring välfärds- och tillväxtrapporten har fått erbjudande om ett arbete som handläggare i Bryssel för SKL, så han ska vara tjänstledig under hösten. Verkligen spännande! Men, det ställer ju också lite krav på omstrukturering av arbetet som ska ske under hösten. Så idag har vi försökt få lite klarhet i detta.

Vi har också skrivit klart kommunikationsplanen för hösten och våren vad gäller välfärds- och tillväxtrapporten. Verkligen bra att få saker på pränt. Kommunikationsarbetet är a och o för att lyckas med förankringsarbetet och informationsspridningen.

Jag har också ett ärende på mitt bord som ska upp till kommunstyrelsen i augusti angående bostadsfrågor i Malmö. Bostadsområdet är ganska nytt för mig, och en liten utmaning. Men också mycket spännande att få utvecklas i nya frågor.

I förra veckan hade vi ett spännade möte bland annat med några av kommissionärerna i Malmö stads kommission för ett socialt hållbart Malmö. Mötet handlade om att börja gå igenom den bruttolista av variabler som vi har tillgång till i nuläget. Vår ambition är att kunna vaska fram de variabler som är allra viktigast för att följa välfärden och tillväxten i Malmö. Detta möte var ett steg i den processen och vi hoppas på en spännande fortsättning efter sommaren.


Ha en riktigt skön midsommar!

Jenny

tisdag 21 juni 2011

God morgon!

Ny dag och nya utmaningar!
Fast idag blir det faktiskt mest kontorsarbete tror jag.

Igår var jag på en spännande workshop om socioekonomisk analys på Lindängen i Fosie. Det är ett pilotprojekt som drivs av Healthy cities nätverket. Sju kommuner deltar med varsitt delområde/stadsdel och syftet är att kunna genomföra socioekonomiska analyser i dessa områden bl a för att visa på vad utanförskapet kostar. Denna kunskap måste sedan förankras uppåt för att förhoppningsvis kunna påverka strukturer som inte gynnar ett förbyggande förhållningssätt.

När det gäller välfärds- och tillväxtrapporten ska vi idag försöka formera en kommunikationsplan för detta arbete. Förankring och kommunikation är ju av erfarenhet en förutsättning för att rapporten ska landa där vi vill den ska landa och för att den ska få genomslag där vi vill. Kopplingen till budgetprocessen är a och o i arbetet som följer!

ha en fin dag!

Jenny

söndag 19 juni 2011

Hej alla!

Hej alla!

Ja, då var stafettpinnen överlämnad till mig som ska skriva lite under veckan som kommer.

I det här första inlägget kan jag väl börja med att berätta lite om mig själv och vad jag sysslar med. Jenny heter jag, är 27 år och arbetar som folkhälsostrateg i Malmö stad.

Jag läste folkhälsovetenskapligt program på Malmö högskola. Min D-uppsats skrev jag för dåvarande folkhälsoenheten på stadskontoret i Malmö och det var också där som jag tjatade mig till en praktikplats under 20 v under utbildningen. Och ja, som någon sa, det ena leder till det andra. Så på hösten efter att jag slutat plugga fick jag en projektanställning på folkhälsoenheten. Och här är jag fortfarande. Eller, folkhälsoenhetens tjänster har placerats ut på andra avd/förvaltningar så nu sitter jag på avd för samhällsplanering.

När jag började jobbade jag framförallt med Malmö stads välfärdsredovisning och med att ta fram Malmö stads strategi för att förebygga övervikt och fetma i Malmö. Jag jobbar fortfarande med välfärdsredovisningen. Men den är inne i en utvecklingsprocess, och i feb/mars nästa år hoppas vi att vi lyckats gifta samman välfärd och tillväxt på ett eller annat sätt....spännande!

Utöver välfärdsredovisningen är jag med i en massa andra saker, t ex kring bostadsfrågor och Malmö stads resursfördelning.

Jag tänkte bl a försöka skriva lite om min vardag på jobbet under den här veckan! Får se vad det mer kan bli!

Idag har jag faktiskt en helt tom kalender, så när som på ett möte i eftermiddag om hållbarhet, visualisering mm! Så den här dagen ska ägnas åt att läsa läsa läsa. Jag ska försöka ploga igenom en massa kring samband mellan välfärd och tillväxt.

Vi hörs!

Jenny

fredag 17 juni 2011

Utredare?

För er som undrar vad en utredare gör så kan jag berätta att i mitt jobb går en stor del av arbetstiden åt till att samla in och läsa information för att sedan sammanställa den på ett bra sätt. Tack vare detta får jag ägna mig åt det jag tycker är roligt; både informationsspridning och faktainhämtning. Och jag lär mig mycket!

Under veckan har jag "finlirat" med en skrift som handlar om barn och psykisk hälsa, som snart ska vara klar. Vi hoppas att den ska vara till nytta för kommunala folkhälsoplanerare och andra som arbetar för att främja barns psykisk hälsa. Håll utkik på www.folkhalsoguiden.se där den kommer att läggas ut när den är klar.

Veckan har gått snabbt! I tisdags hade vi dessutom en rolig sommaravslutning med boule och god mat. Regnigt var det, men vi fick krypa ihop under tältdukar och hade det trevligt ändå!

Nu lämnar jag över stafettpinnen till nästa deltagare i Folkhälsostafetten! Må så gott!

tisdag 14 juni 2011

Health literacy

Anledningen till att ni kommer att läsa mina inlägg på den här bloggen under denna vecka beror på att jag deltar i Folkhälsostafetten.

Under min arbetsdag idag har jag läst ett par artiklar om health literacy eller på svenska hälsoförståelse. Mycket intressant! I mitt fall särskilt intressant för arbetet med hälsoinformation till utrikesfödda.

måndag 13 juni 2011

En måndag på jobbet...

...en måndag är en måndag. Allt tar lite extra lång tid att sätta igång. Datorn, kroppen, hjärnan och...liksom alltihopa. Men när allt väl är igång, så går det riktigt bra. Jag kollar kalendern och ser framför mig en vecka med lite av varje. Intervjuer, möten, skrivande och en sommaravslutning :)

Idag har jag framförallt jobbat med att genomföra intervjuer enligt en metod som heter Community Readiness Model. Och just nu gör vi intervjuer med kommuner om deras strategiska folkhälsoarbete. Hela idén är att ta reda på hur pass "mogen" eller redo kommunen är att implementera eller utveckla ett förebyggande arbete. Förutom att det är roligt att genomföra intervjuerna och återföra resultaten till kommunerna (som genom detta får en bild av deras utgångsläge) så är det väldigt intressant att höra hur olika det kan se ut i olika kommuner. Eftersom det inte finns någon plikt att ha t.ex. en folkhälsoplanerare anställd så är det verkligen upp till kommunen att bestämma hur de organiserar förebyggande insatser. Men alla kommuner (utan att jag har gjort ngn totaltundersökning) jobbar i alla fall med något eller flera folkhälsoområden och det är ju så mkt som kan vara folkhälsoarbete...och vi folkhälsovetare vill ju att det ska finnas med överallt!

Jo, kanske ska säga att jag jobbar som utredare på Karolinska Institutet, så slipper ni fundera på det :)

onsdag 8 juni 2011

Livet som projektarbetande folkhälsovetare

Jag, Klara, tar nu över stafettpinnen i folkhälsostafetten, för att berätta lite om min vardag som projektanställd inom ett sex- och samlevnadsprojekt i Lunds Kommun.

Först, kort om min bakgrund (och pepp för de som är nyutbildade och tycker det känns svårt att få arbete!): Jag läste folkhälsovetenskap på Göteborgs Universitet och tog min fil kand examen 2008. Jag har alltid tänkt läsa vidare till en master men det har inte blivit av ännu - eftersom jag har haft jobb hela tiden sedan examen. Ska jag vara ärlig hade jag inga stora förhoppningar om att få arbete direkt efter en fil kand examen. Det är ju svåra tider och det kan ju vara en svår bransch! Men här kommer peppen: det ena arbetet har lett till det andra, och även om jag inte direkt fick göra saker som jag var utbildad för, så får jag göra det i min nuvarande anställning. Jag vet att jag inte skulle ha fått det här arbetet utan de två andra som jag hade innan. Så för er som tycker det känns trögt med jobbsökandet:

1. tänk på att det ena arbetet lätt leder till det andra

2. tänk också på att all arbetserfarenhet är värdefull och kan användas på olika sätt

3. sök även de jobb du inte riktigt tror att du kommer att få, för man vet minsann aldrig

4. våga söka jobb på annan ort än där du är bofast

(Det senaste gjorde jag, och nu veckopendlar jag mellan Göteborg och Lund. Helt klart värt den energi det tar att pendla, om man tågar till ett arbete som man tycker om!)


Livet som projektarbetande folkhälsovetare kan ju se väldigt olika ut, men såhär ser det ut för mig. Merparten av min tid spenderar jag ensam på mitt lilla kontor eller tillsammans med min kollega som är samordnande skolsköterska. Det är bara vi som arbetar inom projektet, plus projektansvarig som är skolläkare. Vi arbetar både administrativt och strategiskt och praktiskt, ute i skolor, där vi träffar elever och lärare. Vi undervisar inte själva utan hjälper lärarna få struktur på sitt arbete med sex och samlevnad.

Dock har den här veckan sett lite annorlunda ut. I måndags var det ju ledig dag så då cyklade jag racercykel och badade i en sjö. Hälsofrämjande, helt klart :) Igår deltog jag i ett nätverksmöte med folk från olika delar av landet. Vi arbetar med att ta fram en slags manual till skolor kring hur de bör arbeta med sex- och samlevnadsundervisningen. Det är ett roligt arbete som förhoppningsvis kommer att vara färdigt till hösten. Idag sitter jag och arbetar med en handlingsplan för en av de skolor som vi hjälper med deras sex- och samlevnadsarbete. Det är ett pilligt men roligt arbete! Imorgon ska vi till Malmö, jag och kollegan, för att träffa andra i Region Skåne på ett nätverksmöte. Det blir spännande, eftersom jag inte träffat alla ännu.

Denna vecka blir således ganska optimal för min del, en del ensamarbete och en del möten och nätverk! (Plus en röd dag, aldrig fel det heller, hur roligt jobbet än är!)

Förebygg.nu 2011

Den 16-17 november är det stor konferens i Göteborg för alla som jobbar med främjande eller förebyggande arbete inom tobak, alkohol eller andra droger. Som det går att läsa på deras hemsida: "Verksamhetsfolk och forskare möts, politiker och proffs träffar ideella och världen blir lite bättre efter varje Förebygg.nu-konferens."

Vem vill inte vara med och bidra till en bättre värld? Ett axplock av de ämnen som kommer tas upp är vattenpipa, meningsfulla föräldramöten, rökfria skolgårdar, anabola steroider, öppettider på krogen, sexualitet och alkohol och Local Hero. Läs mer på deras webbplats vars adress givetvis är www.forebygg.nu

fredag 3 juni 2011

Mjukstart inför sommaren: Annika Linde

Många av er har säkert lyckats få in en härlig långledighet just denna helg. Om väderprognoserna stämmer kommer det bli en lämplig försmak på sommaren och då vill vi ge ett tips på hur du kan kombinera nytta med nöje: Lyssna på Annika Lindes program från sommarpratarna i P1. Annika Linde är statsepidemiolog vid Smittsskyddsinstitutet och säger så här om sitt program:

"– Jag vill i mitt Sommarprogram visa att mångfald är bättre än enfald och att den förtryckte blir en förtryckare – både bland mikroorganismer och människor. Jag kommer att beskriva hur förändringar under en tid skapar kaos, men att de är en förutsättning för utveckling mot god symbios – både bland mikroorganismer och människor. Naturligtvis kommer jag att nämna ordet influensa av och till, men jag baserar mitt sommarprat på olika typer av forskning och inte minst egna erfarenheter av många slag. "

Du kan ladda ner det som mp3-fil här.

onsdag 1 juni 2011

Naturen ger hälsa


Såhär innan sommaren vill jag slå ett slag för naturen.









På senare år har friluftsliv och utomhusaktiviteter blivit populära igen. Det är ganska trendigt att vandra, cykla, paddla mm. Vissa gör det mer bekvämt medan andra längtar till de enkla. Som inbiten friluftsnörd och vandringsentusiast ser man tydligt denna trend, det blir mer folk här och var på fjället, det finns massor med butiker som säljer friluftsartiklar och många fler i ens närhet börjar fråga om råd, tips och vill låna grejer. Superkul absolut!

Det fantastiska är också att forskningen visar att det är bra för hälsan att vara ute i naturen. Visst kan man tänka att man då ofta får frisk luft, fri från föroreningar, och att man rör sig mer så man ofta tar sig fram för egen maskin. Kanske även att man äter bättre då det är mest jobbigt att försöka få med sig chips och godis. Det finns heller ingen snabbmatskjedja i naturen. Men naturen gör mer än så...

I Utemagasinets Prylguiden för 2011 har Annica Ideström gått igenom forskning på området. Människan har en förkärlek för levande ting, biofili, som gör att vi har en positiv känsla för naturen. Något av det mest intressanta som presenteras i sammanställningen är att naturen har restorativa effekter: vi kan vila och hämta kraft i naturen. I dagens samhälle använder vi ofta riktad uppmärksamhet som kräver mycket mental kraft då vi hela tiden måste ha stenkoll på vad som händer omkring oss. I naturen använder vi mer av den spontana uppmärksamheten, vi inhämtar inaktivt information från omgivningen och behöver inte hantera den. Naturen gör att vi kan sänka vårt blodtryck, hjärtfrekvens och halter av stresshormoner i kroppen. Saker som är bra för hälsan.

Men nu gillar ju inte alla friluftsliv. Alla vill inte vara ute och gå i timmar, sitta i en liten båt och fiska, cykla, paddla eller vad det nu kan vara. Och även om det skulle vara bra för deras hälsa mår väll ingen bra av att tvingas till det. Men det vi kan lära av detta är att lyfta in naturen i vår vardag: värna de parker som finns, gör det möjligt för alla att uppleva grönskande växter och kvittrande fåglar. För även i små doser har naturen positiv inverkan på oss.

Må gott och ge dig själv en naturdos under långhelgen!

PS. Bilden visar Kaitumjaure, en bild jag tog under en vandring i augusti 2009. I Kaitum kan man verkligen hämta kraft och få se stora älgar.

måndag 30 maj 2011

Fokus inom idrotten

Jag älskar idrott. Att röra på mig, att få se och beundra duktiga idrottsmän och kvinnor som kämpar och får den fantastiska möjligheten att hålla på med det som de tycker mest om och dessutom är riktigt duktiga på.

Det är klassiskt att prata om folkhälsa kopplat till motion och sport, just för att de fysiska aktiviteten har en så positiv inverkan på kroppen. Men den ger ju så mycket mer. Den sociala aspekten och det sociala nätverk som en individ kan bygga upp är fantastiskt. Inom SFFF tycker vi om att hylla civilsamhället och där hittar vi ju många idrottsföreningar. Tummen upp säger vi!

Men så händer något inom sporten som får en att direkt vänta tummen ner. För någon månad sen eller två så deklarerade Internationella badmintonförbundet att de skulle införa en ny regel: kvinnliga spelare måste ha kjol när de spelar. Motivering: att locka fler åskådare till sporten. Inte nog med att det känns otroligt ovidkommande för att utöva sporten på ett bra sätt så låter det som ett gäng gubbsjuka gubbar har suttit och spånat kring hur de ska få fler att titta på sporten. År 2011 trodde jag aldrig att jag skulle se en sådan regel födas. Det har hänt förut. Till exempel har volleybollspelande damer idag har små tajta shorts och tajta linnen. Måste man det för sportens skull? Nej!

Vi lever i en värld där vi talar om jämställdhet, jämlikhet och allas lika värde. Jag upplevde det som att vi tagit ett stort kliv ifrån en objektifiering av människor, kvinnor som män, men jag verkar haft fel. Många inom civilsamhället lägger ner mycket kraft, tid och energi på att stärka ungas självkänsla och få dem att känna sig värda som de är. Många andra värnar om människans rättigheter, där rätten till sin egen kropp ingår. Är det då verkligen ok att ett idrottsförbund besluta om klädsel som går emot detta? Nej säger jag och som tur är många med mig. Internationella badmintonförbundet har fått dra tillbaka beslutet och har tillsatt en utredning. Så i väntan på resultatet går det bra att bli lite upprörd, låta lite och hoppas att regler av den sorten snart är ett minne blott i alla sporter.

Läs tidningsartiklar här och här.

fredag 20 maj 2011

Vägval folkhälsa del 2

Så till eftermiddagen av seminariet. En panel samlades och det var dags för diskussion.

De medverkande var: Kenneth Johansson (c), Anders Andersson (kd), Henrik Ripa (m), Ismail Kamil (fp), Eva Olofsson (v), Gunnar Sandberg (s), Gunnvor G Ericsson (mp) och Per Ramhorn (sd) så alla riksdagspartierna var representerade.


Det diskuterades incitament för friskvård, stödet till den idéburna sektorn, åtgärder för minskat alkoholbruk, inkludering av barn i utsatta områden, kommuners fondering av pengar till förebyggande arbete, redskap och verktyg i folkhälsoarbetet samt folkhälsoutbildningarnas ställning.

En god diskussion följde frågorna och som vanligt var det något svårt för politikerna att fatta sig kort. Diskussionen präglades även av stor enighet kring folkhälsofrågorna. Saker som att finna morötter för friskvårdssatsningar på företag, behålla alkoholmonopolet och arbeta mer förebyggande samt att verktyg som HKB är viktiga i folkhälsoarbetet.

Särskilt stor enighet fann kring att ge idéburna organisationer mer stöd i kommunerna och inrätta motsvarande näringslivskontor. På så sätt skulle den idéburna sektorn få större inflytande och utvecklas. Även möjligheten i kommuner att kunna fondera pengar för att främja förebyggande arbete och kunna investera långsiktigt.

Efter att ha dragit över tiden lite så avslutades dagen med att ordförande Jan Linde tackade alla som närvarade och medverkade till dagen. Föreningen kan även vara stolta över att ha genomfört ännu ett lyckat seminarium och hoppas se alla som närvarada och många fler nästa år.

tisdag 17 maj 2011

Folkhälsa kan vara så mycket...

Jag är utbildare inom ett projekt som heter Ung&Dum. Det är jag stolt över!

Ung&Dum är ett projekt som drivs av tre organisationer: Sveriges elevråd - SVEA, Centrum mot rasism och Rädda barnens ungdomsförbund. Utifrån dessa tre organisationers utgångspunkter är projketet uppbyggt: det syftar till att motverka diskriminerande åldersnormer och rasism samt medvetandegöra unga om deras makt, möjligheter och förmågor och på så sätt bidra till mer demokrati bland barn och unga.

Som utbildare är jag ute på högstadie- och gymnasieskolor och prata om makt och normer kopplat till ålder och rasism samt om ungas möjligheter att påverka och medverka. Vi gör övningar som belyser att det finns normer i samhället som ger fördelar till personer som är vuxna vita män, som inte är troende, är hetrosexuella cis perseroner och är fullt funktionella. Vi synliggör att orättvisor finns i samhället och pratar om vad man kan göra åt dem. Vi visa på vilket engagemang som finns hos unga och hur de kan använda engagemanget till att uppnå något.

Vi ger redskap till unga att synliggöra, granska och förändra normer som finns. Det måste inte vara som det är idag. Något av de vi gör kan stärka deras självförtroende, att de kan förändra och att vad de gör, tycker och tänker gör skillnad.

Projektet ska i höst genomföra ett val, ett skolval som inte liknar något tidigare. Men i detta val kommer det inte att röstas på partier. Valet ska handla om sakfrågor. Elever på skolor runt om i Sverige ska få rösta fram vilka sakfrågor de tycker är viktigast, vad de vill förändra. Detta ska sedan föras fram till politiker och beslutsfattare. Det ska bli ett val som gör skillnad på riktigt!

Projektet kanske inte förändrar hele samhället på en gång, men det gör skillnad. Jag hoppas vi kommer ha påverkat några av alla de ungdomar vi träffar till att se världen på ett annat sätt, våga ifrågasätta och tro på sig själva. Det här är en del i att ge barn och unga goda förutsättningar till ett gott liv.

Må gott allesammans!

PS. Vill ni veta mer om Ung&Dum kolla här! De blir superglada om ni hör av er med frågor, vill boka utbildsningar eller vad som helst. =)


Länk

måndag 16 maj 2011

Årets folkhälsoseminarium: Vägval folkhälsa, del 1

Jag har tänkt skriva lite kort om föreningens årsmötesseminarium som genomfördes på riksdagshuset onsdagen den 11 maj. Ett längre referat kommer att publiceras på hemsidan inom kort så här kommer bara lite smarriga punkter från dagen.

  • Dagen inleds av föreningens ordförande Jan Linde som berättar att det är 10 året i rad som föreningen arrangerar ett seminarium på riksdagshuset. det är vi stolta över! Våra värdar från socialutskottet Henrik Ripa och Gunnar Sandberg presenterar sig också.

  • Första talare är Anita Linell som ger oss en överblick av den folkhälsopolitiska rapporten och dess tre strategiska områden den delats in i: Goda livsvillkor, Hälsofrämjande livsmiljöer och levnadsvanor samt Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel. FHI har för första gången gjort en beräkning på vad ohälsa kostar samhället och siffran landade på 120 miljarder kronor. Anita betonade även att det är av största vikt att skapa goda förutsättningar för barn och unga i samhället.

  • Mattias Svensson var näst på tur. Med ett mer kritiskt perspektiv på folkhälsoarbetet ifrågasatte Mattias folkhälsoarbetet och folkhälsopolitiken. Han pekade på att det går att urskilja en folkhälsoideologi där staten har en förmyndarroll och berättare för oss hur vi ska leva. Ibland kan det i folkhälsosammanhang vara otydligt om sanningen är så sann och då menar Mattias handlar det om ideologi. Avslutningsvis betonar Mattias individens frihet och förmåga att göra egna val och leva sitt liv.

  • Marianne Granath från Sveriges kommuner och landsting tog upp några av de utmaningar som kommuner står inför. Att det saknas tydlighet och rikting i folkhälsofrågor kan många ställa sig bakom varför Marianne efterlyste nationellt stöd, vägledning och riktlinjer men inte lagstiftning. Även arbetets kvalitet och effektivitet behöver öka och hälsokonsekvensbedömningar lyfts som ett bra verktyg även om det behöver utvecklas.

  • Per-Olof Östergren från Lunds Universitet, även ledamot i SFFF, avslutade förmiddagen. Han talade om att sveriges folkhälsoarbete ligger i framkant. Internationellt talas det nu mycket om jämlikhet i hälsa, något som kommit med globaliseringen då samhället idag inte accepterar en sådan obalans som råder utifrån etiska och moraliska aspekter. Detta präglar även det svenska arbetet och P-O lyfter empowermentperpektivet som viktigt. Dessutom betonar han civilsamhällets roll i arbetet med jämlikhet.
Förmiddagen avslutades med en kort diskussion och sedan tog vi alla en snabb lunch!

Det var mycket kort om förmiddagen, men som sagt: ett längre referat kommer att finnas på hemsidan inom en snar framtid.

Mer kommer imorgon, man kan inte ta allt det roliga på en dag =)

Må gott ni alla!

söndag 15 maj 2011

Folkhälsostafetten vecka 2

Hej alla!

Malin Sturk heter jag som tar över efter Katrin Rekkedal som bjöd på en härlig vecka som hälsoutvecklare.

Så vad ska jag bjuda på?

Jag är ledmot i SFFFs styrelse, jag har en magisterexamen i folkhälsovetenskap och jagar mitt första jobb OCH jag är en folkhälsoentusiast! Så lite av varje ska jag bjuda på. Det kommer skrivas om seminariet som förenignen genomförde på riksdagshuset förra veckan. Vad hände? Vilka var där? Vad sa det? Vad hände på årsmötet egentligen?

Jag kommer även skriva om vad jag gör just nu, både för att lyckas fånga ett jobb men också för att vara med och påverka folkhälsan i Sverige. Så vi får se hur veckan utvecklar sig och vad som kommer...

Senare idag kommer hur som helst ett inlägg om seminariet förra veckan.

Må gott nu! Ta veckan med storm! Det är bara måndag så vi har många dagar på oss att göra skillnad denna vecka =)

Det civila samhället och jag

Vad gör en folkhälsovetare på sin lediga söndag? Utöver min (deltids)tjänst som hälsopedagog också jobbat en del för RFSU under de senaste åren. Nästa vecka har föreningen kongress och jag ska dit som ombud för RFSU Göteborg och har därför ägnat större delen av dagen till att äta ananas och läsa kongresshandlingar. Motioner och propositioner och sånt. Helt nytt för mig men just därför är det väldigt roligt.

Kanske kommer jag skriva fler inlägg för SFFF på den här bloggen längre fram, men för nu tackar jag för mig och hoppas att veckans inlägg gett lite klarhet i hur ett folkhälsoarbete kan se ut. Är nu peppad på att se hur resten av Folkhälsostafetten fortskrider!

Omvärldsbevakning

Det händer oerhört mycket inom folkhälsa och det är inte alltid lätt att hålla koll på nyheterna. Ofta pratar vi om att använda sociala medier för att synas men det går utmärkt att använda för omvärldsbevakning också. Jag tänkte dela med mig av några verktyg jag använder för att få uppdateringar:


1. Facebook.
Jag använder Facebook som privatperson men där finns också grupper man kan gå med i (t.ex. den som heter Folkhälsovetare) och intressen man kan "gilla" (t.ex. SFFF) och på så sätt få uppdateringar därifrån om events och nyheter.


2. Twitter - microblogg.
Du skaffar ett konto på www.twitter.com. Skriv egna uppdateringar ifall du tycker det är roligt men det går lika bra att bara läsa vad andra skriver. Du kan lägga till politiker, journalister, tidningar, föreningar, kommuner och privatpersoner som uppdaterar kring ämnen som är av intresse för dig. Bästa folkhälsotwittraren: http://twitter.com/#!/hansrosling (går alltså att läsa utan att ha ett konto)

3. Feed/RSS - Prenumeration på uppdateringar och nyheter.
Lägg till relevanta sidor som uppdaterar ofta. Istället för att gå in och kolla på varje sida om de skrivit nåt nytt får du en samlad bild över alla som uppdaterat. Om du använder Internet Explorer kan du lägga till genom att trycka på den orangea symbolen (den ska finnas i din webbläsare eller på sidan du vill prenumerera på). Då läggs prenumerationen till i din dator. Vill du ha en samlad prenumeration på internet som du kan kolla på vilken dator som helst med internetuppkoppling kan du använda en reader, t.ex. Google Reader.


4. Nyhetsbrev - via mail.
Ett klassiskt nyhetsbrev via mail är ett utmärkt sätt att regelbundet få uppdateringar och du slipper att komma ihåg något mer än att kolla din inkorg. Passar mig utmärkt, så läser jag igenom dem när jag ändå har avsatt läsa-mail-tid. Här är några som jag rekommenderar, mer eller mindre ämnesinriktade:

  • Folkhälsoinstitutet - välj ämnesområde som intresserar dig.
  • Ungdomsstyrelsen - de har bland annat olika bidrag som kan vara intressanta att veta om.
  • Folkhälsoguiden - välj ämnesområde som intresserar dig.
  • RFSU - om sexualundervisning i skolan.
  • Dubbelt utsatt - om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning.
  • Handisam - om funktionshinderspolitik (de har bl.a. föreläst med SFFF på Almedalen 2010).
  • Lafa - sexuell hälsa, främst i Stockholms län.
  • Skolverket - om du jobbar mycket med skolan som arena.
Jag tar gärna emot fler tips och förslag på relevanta nyhetsbrev, skriv i kommentarsfältet!

P.S.
Är man inte van att använda ovanstående verktyg är mitt bästa tips är att testa. Är du nyfiken på Twitter? Skaffa ett konto, använd inte ditt egna namn och kolla hur det funkar. Om du inte gillar det går det att ta bort kontot. Börjar du "gilla" en sida på Facebook men den var tråkig kan du sluta gilla den.

fredag 13 maj 2011

Sociala nätverk IRL och online.

(Inlägg skrevs igår men pga tekniskt strul postas det idag istället.)




Den kommunala mat-och-sov-klockan ringer även i Halmstad.


Idag har jag varit i Halmstad hela dagen. Började morgonen med ett regionalt möte där representanter från olika kommuner i Region Halland tillsammans diskuterade föräldrastöd. Alltid givande att höra hur andra gör och få input på det egna arbetet. Jag hade en egen punkt om hur vi skulle kunna marknadsföra föräldrastöd via nätet och sociala medier. Allt som har med internet (!) att göra är lite av ett hjärteämne för mig, jag skrev min kandidatuppsats om nätkommunikation och hälsa och har utbildat inom området unga, sex och nätet.

Vad gäller marknadsföringsbiten fick jag precis färsk information på en nätkonferens med SKL om sociala medier. Den handlade mycket om det juridiska (offentliga handlingar, PUL, kränkande kommentarer, etc) och andra viktiga frågor att beakta inom kommuner och landsting. 

SKL har samlat användbar info på: www.skl.se/socialamedier. Även Datainspektionen har matnyttiga tips vad gäller lagar och regler.

Vill man ha inspirerande exempel när sociala medier används på att skapa dialog med medborgarna föreslår jag att man kollar in min gamla hemkommun Karlstad på facebook eller Borås stad på Twitter eller Staffanstorps webbplats som är gjord så att invånarna lätt ska kunna kommentera sidans innehåll. Har ni fler goda exempel på hur sociala medier används inom folkhälsa så tipsa gärna i kommentarsfältet. Även bloggar är välkomna, så kan vi lägga till dem i blogglistan här till höger!

posted from Bloggeroid

Förmynderi och trygghetsnarkomaner?

På seminariet i onsdags som Svensk förening för folkhälsa anordnade diskuterades huruvida folkhälsopolitiken behövs eller inte. Blir givetvis nyfiken på vad som sades med tanke på att författaren till en bok med titeln Glädjedödarna - en bok om förmynderi var med och debatterade. Boken släpps idag, om någon läser den så skriv gärna något här i bloggen om innehållet. Eller så struntar man i att läsa den, för att slippa få samma professionskris som jag fick efter att ha läst David Eberhards bok I de lättkränktas land tar ingen skit, en bok som ställer sig ganska kritisk till folkhälsoarbetet i Sverige. Och då är jag ändå ganska luttrad i min folkhälsoetik efter att ha haft moralfilosofen Bengt Brülde som lärare i kursen Etik och resursfördelning, där vi fick reflektera över vilka metoder som  är okej i strävan efter en bättre folkhälsa.


När jag ändå är inne på ämnet vill jag rekommendera en krönika om folkhälsoetik som Karin Johannisson skrev för DN för ett halvår sen; Hälsa som påbjuden livsstil. Där ställer hon sig frågan vem vill att jag ska hålla mig frisk och varför? Överlag tycker jag att Johannisson är en fantastisk skribent vars böcker och artiklar är av högsta relevans för folkhälsoarbetare, det handlar mycket om hur vi tolkar hälsa och hur socialmedicin förändrats genom historien. Läs en bok av henne så fort du har chansen.

onsdag 11 maj 2011

Vägval folkhälsa och årsmöte

Idag har SFFF haft seminariet Vägval Folkhälsa och sen sitt årsmöte. Eftersom jag jobbat i Falkenberg och inte hade vägarna förbi Stockholm idag kunde jag tyvärr inte vara med. Programmet såg däremot väldigt intressant ut, förhoppningsvis kommer en liten rapport från någon av de närvarande så småningom, kanske via bloggen!

Föräldrastöd på webben

Både under mitt nuvarande jobb och under min praktik i Härryda jobbade vi mycket med föräldrastöd. Eftersom jag själv inte är förälder har det varit mycket ny information för mig kring hur föräldrastödkedjan ser ut, från det man blir gravid och besöker MVC fram till de universella kurser som erbjuds tonårsföräldrar. Det är intressant att man ofta ser föräldrastöd som en insats för att minska den psykiska ohälsan hos unga och jag ser fram emot resultaten från de olika studier som pågår runt om i landet just nu. Jag har läst mycket genus och hälsa och hoppas framför allt att nån lyfter upp hur genus- och HBT-perspektivet ser ut inom föräldrastöd, det är jag riktigt nyfiken på hur det ser ut inom de här insatserna!

Jag har försökt sätta ihop lite information till föräldrar i vår kommun på www.falkenberg.se/foraldrastod men sneglar avundsjukt på Familjepeppen i Umeåregionen och Det goda föräldraskapet i Växjö som har superhäftiga webbplatser för sitt lokala föräldrastöd. Är det nån som har fler tips på bra föräldrastödssidor på webben?

tisdag 10 maj 2011

Pappersarbetet


Tillåt mig berätta om de mer vardagliga problemen jag stött på sen jag började jobba. En sak jag funderat mycket över sen jag började är hur man mest effektivt sammanställer enkäter som är ifyllda för hand. Jag gör som så att jag har en tom enkät och sätter ett streck (gärna med röd penna) för varje svar under tiden som jag bläddrar igenom alla enkäter manuellt (hittills har det dock aldrig rört sig om fler än ca 30). Sen räknar jag strecken och för över denna data till en word-tabell. Kanske gör ett snyggt diagram i Excel om jag har tid över och nån kan tänkas vara intresserad av det.

Gjorde kanske för få enkätstudier på universitetet och trodde naivt att det skulle finnas ett sätt att läsa av precis ALLT maskinellt. Sätter uppenbarligen orimliga förhoppningar till tekniken.

På tal om pappersarbete har jag även haft chansen att fundera över vilket som är det bästa sättet att sätta ihop en hög med papper. Är det bara jag eller blir det extremt mycket papper i den här branschen? Föredrar att sätta ihop i följande ordning (se bild nedan):

1. Häftapparat
2. Gem
3. En sån där vit klämma

Fackförbund

Fick här om dagen första numret av Akademikerförbundet SSR's nyhetsbrev via mail. Jag har varit med där under hela studietiden och har fått bra hjälp de få gånger jag ringt dem med frågor, även om jag ibland tycker att folkhälsovetare hamnar lite i skymundan från den stora grupp socionomer som verkar vara med i förbundet. Så jag blev positivt överraskad över nedstående info i nyhetsbrevet. Lönen i sig tänker jag inte kommentera (men det är fritt fram i kommentarsfältet!) utan jag blev mest glad att vi som yrkesgrupp äntligen fått lite mer specifik info:

I Akademikerförbundets broschyr ”Ditt jobb och din lön” för 2011 har förbundet lagt en rekommendation på ingångslön för folkhälsovetare på minst 22 500 kr. Utvecklingen har varit mer positiv än vad förbundet vid broschyrens framtagande förutsåg, vilket är glädjande. Med anledning av detta behöver en justering uppåt göras. Den rekommenderade ingångslönen för en nyexaminerad folkhälsovetare utan erfarenhet är därför för 2011 24 000 kr.

Vet inte om det finns något annat fackförbund som är mer givet för folkhälsovetare. Vilka fackförbund är ni med i?

måndag 9 maj 2011

Dagen som gått

Jag har fått äran att inleda det här intressanta projektet kallat Folkhälsostafetten. Det är inte första gången jag bloggar ihop med SFFF utan det gjorde jag även under Almedalen 2010 då föreningen var där och anordnade föredrag. Då som nyutexaminerad student (från Folkhälsovetenskapliga programmet med hälsoekonomi som jag gick på Sahlgrenska akademin i Göteborg) och nu som vikarierande hälsopedagog i Falkenbergs kommun. Sen jag började jobba här så har jag fått frågan från gamla studiekamrater titt som tätt vad jag gör om dagarna så det ska bli ett nöje att en gång för alla berätta. Mer eller mindre detaljerat.

Eftersom jag just nu har en paus mellan min vanliga arbetsdag och ett kvällsmöte tänker jag göra det riktigt lätt för mig och med facit i hand lista dagens arbetsuppgifter:

- Utvärdera vårt projekt Hälsofrämjande förskolor, vilket just nu innebär att ringa de fyra förskolorna för att hitta tider när jag kan komma dit och göra en muntlig utvärdering. Har även utfört en telefonintervju med en av de inblandade rektorerna för att se vad de tycker om Hälsofrämjande förskola so far. För mig som är ny i Falkenberg innebär ett sånt här projekt även att jag skrivit ut en karta från nätet, sökt reda på alla förskolors adresser och prickat ut dem på kartan för att hitta dit på egen hand och dessutom bokat bil för de förskolor dit jag inte kan cykla. Jag nämner det till alla studenter som läser den här bloggen för att skapa en förståelse för administrativa uppgifter.

- Sammanställa information om hur kommuner och landsting kan marknadsföra sig via webben och sociala medier. Var på en webbkonferens med SKL om sociala medier i förra veckan, mycket intressant info som jag ska ta med mig på ett regionalt föräldrastödsmöte senare i veckan.

- Hjälpa mig kollega att hitta riktigt bra nyhetsbrev och sidor om folkhälsa som man kan prenumerera på. Lovar att dela med mig av det här i ett inlägg så småningom.

- Fortsätta skriva på vår fördjupningsstudie om ungas psykiska hälsa, ett stort projekt som jag jobbar på ihop med en kollega från Region Halland. Vi har haft samtal med unga och ungdomsarbetare om vad som kan ligga bakom kommunens resultat i FHI's stora kartläggning om ungas psykiska hälsa.

- Ätit en glass. Min kollega var ute på ärende och kom tillbaka med glasstrutar åt alla på kontoret (vi är tre stycken) och sen pratade vi om havet under hela fikarasten. Sommarpeppen!

Och nu ska jag strax iväg på "en informell kväll", en träff där politiker, tjänstemän och arbetsgivare möter ungdomar (bland annat den brottsförebyggande ungdomsgrupp jag samordnar) för att diskutera villkoren på arbetsmarknaden.

söndag 8 maj 2011

Först ut i stafetten

Så där ja, då var det bestämt att Katrin Rekkedal börjar skriva under kommande vecka om sitt jobb som hälsopedagog i Falkenberg. Vem vill ta över sen? Maila till malinsturk@gmail.com och anmäl ditt intresse, du behöver inte blogga en hel vecka utan ett kort inlägg om en arbetsdag är också roligt att läsa för alla oss som är nyfikna på vad andra folkhälsovetare gör.

Ha en härlig vecka i ett friskare Sverige!

fredag 6 maj 2011

Ett friskare Sverige

Under vecka 19 anordnar Statens folkhälsoinstitut uppmärksamhetsveckan Ett friskare Sverige (http://www.ettfriskaresverige.nu/). Man vill genom detta sätta fokus på konkreta insatser som görs kring kost och motion för att skapa bättre hälsa. Folkhälsoarbete handlar oftast om mycket mer än kost och motion men vi passar ändå på att göra något extra under den här veckan. Vi tänkte börja med något vi valt att kalla FOLKHÄLSOSTAFETTEN!

Det går kort ut på att alla ni som kommer i kontakt med folkhälsofrågor på olika vis är välkomna att blogga tillsammans med SFFF på den här sidan. Det kommer alltså att starta under nästa vecka men förhoppningsvis kan det fortsätta riktigt länge, ända tills varenda folkhälsovetare i hela landet varit med och berättat om sitt arbete.

Information om hur det går till hittar ni genom att klicka på länken ovan. Mer info om vem som blir först ut med att skriva kommer på söndag.

Ny blogg

Vi på SFFF har inte uppdaterat vår blogg så frekvent på sistone men tänkte nu göra en nystart. I samband med det flyttar vi vårt bloggande från Wordpress till Blogspot/Blogger och bloggadressen är i fortsättningen:

http://folkhalsoarbete.blogspot.com

Du hittar även en länk till bloggen från föreningens hemsida www.folkhalsoarbete.se. Du kan fortfarande läsa våra gamla inlägg, bland annat från Almedalen 2010, på http://folkhalsoarbete.wordpress.com.

Mer info om vad som ska hända på den här nya bloggen kommer snart.